Thursday, May 27, 2010

~my lucky ONE THOUSAND!~

(aku penah bela ayam serama!!hehehe)

hahaha...ni la org kate...

tuah ayam..nampak di kaki tuah manusia, siapa yg tau kan??

ni al-kisah aku yg agak bertuah la..hahaha... pada satu pagi.. aku gosok2 mata..tgk meset emot suh siap2..nk g karok punye pasal... pastu... aku g la toilet..wat la sume urusan2 yg penting dlm tuh.. pastu...sbb nak jimat punye pasal...aku g sogo naik bus RAPID KL..which is aku benci sgt naik bus sebenarnye...sbb...ramai sgt warga asing dlm tuh....time aku ade duit...berlagak btol g amek cab...dari umah ke PWTC la..kat mane2 area kl la...sbb malas naik KTM n BUS..hahahaha..

(sumpah pening naik bus..korg pn penah alami kan?? dorg bawak cm nk terbalik sume org dlm bus tuh...)


pastu..naik la bus ni...ya Allah...pacik bus ni bawak bus....terukkkkkkkkkkkkkkkkk sgt!!!! die suke main break...pastu g himpit kereta2 yg ade depan2 die...aku ni tgh makan roti dlm tuh... nak termuntah2 aku dok dlm bus tuh... lepas tuh.. nk jadi kan crite.. buleh la plak EKSIDEN!! ade motor langgar bus nehh...aku dah la lewat nk jumpe minah2 hangit tuh... skali eksiden..sume cm x kene... tp cuak jugak la... ingt kot2 org tuh dah kene lenyek ngn bus ni kan...

fhewwwwwwwwwwww.... nasib baik laaa... pacik tu luka ringan...
cuak muke pacik bus tuh...(dalam ati aku...PADAN MUKE la pacik oiii!!! dah ko bawak cm harammmm!! mmg layak la nk eksiden...geramm aku!!!).. pastu.. tetibe pacik tuh naik smule bus..die pandang dan terus menuju kat aku..(mebi sbb aku pakai tudung n sorg je melayu dlm tuh kan,,)... die trus keluar kan kata2 yg wat aku nk guling2 gelakkkkk...tp aku gelak dlm ati je..ni ayat beliau..


ade oghee laggor belakey moto dio ruponyooo....naseb baik loo...bukey saloh kitoo...


hahahhahahahahaha...aku cm nk mampos tahan gelakkkk...org kelantan rupenye pacik tu... sejak kejadian tuh..die bawak la bus die slow..fheeww... haa...ni sebenarnye mukadimah pasai MY LUCKY ONE THOUSAND... sesampai aku kat SOGOk... aku trus g ATM cimb... sbb nk kuar kan rm30 aku dlm tuh..punye la mesken aku neh...skali..... JENG3~!!! ade

(fhew...dlm sesak2 aku xde duit...dpt duit r plak..hahahaha)

SERIBUUUUUUUUUUUUUUUUUUU dlm akaun akuuuuuuuuuu!!! gile!!! aku nk jerittttttttt jer...tp..ade org belakang akuu...hahahha.. tp..aku bwk kuar rm30 aku jela...takot nk gune!! kang x pasal2 ade masalah kan..ak trus blah dr sogo...naik STAR...g bukit jalil jumpe si emot n syabebel yg wat aku tension ngn msg2 sorg suh cpt tuh...tp...hati aku tetap gembira ngn duit tuh...hahahahahah... ~kachingggggggggggggggggg.....heppiiii gilerrrrrrrrr!!!



v($_$)

Wednesday, May 26, 2010

~meet mr.michael J.fox~



~WARNING! this is just an INTERESTING story!!~

Minggu lepas saya sempat tonton sebahagian dari sebuah filem yang disiarkan di channel Vision Four. Tajuknya Interstate 60 .. Pelakon utamanya saya tak kenal tapi pelakon tambahannya ramai yang top2. Salah satu babak yang saya ingat sangat, ialah di awal cerita yang membabitkan pelakon terkenal, Micheal J.Fox.

(he's always awesome & cute!)


Dalam babak tu, Micheal kelihatan seperti seorang businessman yang sibuk. Ketika itu dia sedang bercakap2 di handphonenya di dalam kereta. Dibelakangnya ada seorang lelaki sedang mengayuh basikal sambil menghisap pipe. Tiba2 Micheal buka pintu keretanya dan akibatnya lelaki tersebut terlanggar pintu tersebut dan tergolek.

Tengah tergocoh2 & sibuk mintak maaf tuh, handphone Micheal terlepas dari tangan. Sampai je ke atas jalan, datang satu trailer lenyek handphone. Apa lagi, menyumpah seranah la dia. Yela... Sebagai businessman, tentu handphone tu alat penting untuknya. Dalam keadaan marah, terkeluar dari mulut Micheal (lebih kurang la...) "Saya harap ini tak pernah terjadi". Rupa2nya lelaki yang bawa basikal tadi ada kuasa magik. Dia mampu ulang balik masa dan mereka kembali ke satu keadaan di mana Micheal masih dalam kereta dan lelaki tadi masih menunggang basikalnya.

Bila tiba hampir ke kereta Micheal, dia berhenti. Tiba2 Micheal keluar dari kereta. Kali ni lelaki tadi tak melanggar pintunya seperti sebelum ini. Jadi Micheal terus rancak berbual hinggalah tiba2 datang trailer dan melanggar Micheal J. Fox. Lelaki tadi, yang berada di belakang kereta Micheal & memerhatikan segalanya, bekata "Some people just don't know what to wish for" (Sesetengah orang tak tahu apa yang patut diminta).


(hahahahha..hello!! we juz want to prevent the driver being sleepin' while driving okeh!)

Apa kesudahan filem ini saya tak tahu sebab saya tak menontonnya hingga selesai. Tapi saya cukup tertarik dengan perkataan lelaki yang berbasikal tu. Sesetengah orang tak tahu apa yang patut mereka minta. Bukankah hampir kita semua begitu? Dalam filem tadi, Micheal
mengharapkan kemalangan tu (basikal langgar pintu keretanya) tak berlaku supaya handphonenya terselamat. Tapi tanpa kemalangan itu, dia pula yang maut.

Ini satu telefilem fiksyen. Rekaan semata. Tapi perkara ni sebenarnya berlaku dalam kehidupan harian kita. Seringkali kita meminta perkara yang macam2 seolah2 itulah yang terbaik untuk kita. Persoalannya, tahukah kita apa yang terbaik untuk kita? Kalau kita dilahirkan miskin, kita sering berdoa untuk menjadi kaya. Hendak mengubah kehidupan, kita kata. Tapi kita pastikah kekayaan itu yang terbaik untuk kita? Atau kita dilahirkan pendek, atau terlalu tinggi, atau hitam atau berpenyakit. Tentunya kita mengharap2kan keajaiban untuk menjadi manusia yang sempurna atau sekurang2nya 'just nice'. Mungkin juga kita terbabit dalam kemalangan yang mengorbankan orang yang tersayang. Pasti tercalit dalam hati keinginan untuk mengembalikan masa itu supaya kemalangan itu dapat dielakkan dan nyawa orang kesayangan kita juga selamat.Kan ?

Persoalannya, adakah apa yang kita perolehi sekarang ini bukan yang terbaik?
Adakah Allah itu zalim atau pilih kasih dengan memberi sesetengah orang nikmat manakala setengah lagih azab? Bukankah Allah itu Maha Adil? Bukankah Allah itu Maha Mengetahui? Bukankah Allah itu Maha Bijaksana? Jika begitu, mengapakah ada sesetengah dari kita yang bernasib malangmanakala sesetengah yang lain bernasib baik sepanjang hidup mereka? Sebenarnya, kita adalah apa yang kita minta (we are what we wish for).

Kadangkala tatkala kita berdoa, kita sendiri kurang faham dengan apa yang kita minta. Adaorang berdoa minta selamat. Akan tetapi Allah berikan dia dari sihat jatuh sakit. Dari kaya jatuh miskin. Dari jelita jadi huduh. Bagaimana itu? Itu hanyalah sebagai ujian kesabarannya. Seandainya imannya tetap kuat, insyaAllah dia akan selamat di akhirat kelak. Selamat juga, bukan? Adakah Allah menolak permintaannya? Tidak! Bahkan Allah meletakkannya ke tempat yang lebih tinggi. Begitu juga dengan keadaan saya baru2 ini. Hidup dikelilingi hutang lapuk.

Pening kepala nak bayar. Interest makin meningkat. Ibu mana yang tak kasihan lihat anaknya susah hati? Satu hari tu ibu saya beritahu saya yang dia tiap2 hari berdoa minta saya dapat banyak duit. Dia simpati dengan saya katanya.. Saya katakan kepadanya. Kalau banyak duit, tiap2 bulan saya dapat, Alhamdulillah. Saya katakan padanya kalau mahu berdoa untuk saya,
berdoalah semoga hutang lapuk saya selesai. Saya beritahunya ketika sebelum Zuhur. Zuhur tu juga dia telah tukar doanya dan Alhamdulillah, petang itu juga saya nampak jalan penyelesaiannya. Doa ibu itu berkat. Sekarang, Alhamdulillah ringan rasanya beban di kepala saya. Maha Suci Allah...

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Sedang Nabi saw telah menasihatkan agar kita melihat orang yang dibawah. Jangan melihat orang lebih tinggi kerana itu akan membuat kita tidak bersyukur. Dan itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar peluang yang lebih baik. Sentiasa mahukan yang lebih banyak. Saya sendiri mengalami perkara ini. Dan saya percaya ramai yang turut mengalaminya. Siapa yang taknak gaji besar, kan ?

Masa saya grad, ekonomi negara benar2 sedang menjunam. Saya ke hulu ke hilir mencari kerja. Akhirnya saya bekerja sebagai operator di kilang metal stamping. Gaji RM400 sebulan. Tiada OT. Tolak itu, tolak ini, dapatlah RM350. Hm... Cukup? Dah tentu tidak. Ketika itu saya hanya memiliki sebuah motor Yamaha 110SS hadiah ayah sempena dia dapat EPF. Isi minyak dengan makan dah habis. Ketika itu saya fikir, dapat gaji RM750 pun jadilah.


(heyy!!!!!!)

Kemudian saya bekerja sebagai Lab Technician. Betul2 saya dapat RM750. Cukup? Tak juga. Masa tu saya mula terfikir. Dapat gaji RM1500 pun dah cukup. Allah tunaikan lagi. Bekerja pula di petrochemical plant. Sebagai trainee, dapat la RM1500 sebulan. Ya Allah... tak cukup juga. Sebab masa tu saya dah beli kereta Iswara. Saya fikir, dapat RM2500 cukup la. Tapi bila dapat banyak tu, saya tukar kereta pula. Kesimpulannya tak cukup juga! Memang takkan cukup. Nafsu itu adalah benda yang paling besar! Sekarang, ketika kawan2 saya berlumba masuk syarikat lain yang offer gaji 2 - 3 kali ganda, saya tetap di sini. Kalau ada yang bertanya kenapa saya tak ikut mereka, senang saya katakan. Saya selesa di sini. Kalau solat saya panjang, bos tak
pernah marah. Sedang rakan2 saya di syarikat baru dibenarkan solat hanya dalam masa 5 minit sahaja.

Kini saya dah pandai mengatakan cukup. Cukuplah sebanyak ini yang Allah beri. Sekiranya diberi lebih, Alhamdulillah. Sekiranya semakin kurang, semoga Allah perkuatkan iman saya menghadapi dugaan mendatang. Yang penting bagi saya, apa yang saya perolehi ini halal dan diberkati. Pesan Nabi saw kepada Saiyidina Ali ra supaya jangan mengira2 rezeki untuk hari esok kerana Allah menurunkan rezeki pada tiap2 hari . Ini benar2 terkesan dalam hati saya.

Tapi bukan bererti kita tak boleh mengejar yang lebih baik. Kejarlah dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang2. Makin dikejar makin ia lari. Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari. Kerana akhirat itu umpama matahari. Makin kita kejar akhirat (matahari), dunia (bayang2) akan mengejar kita. Rezeki itu hak Allah maka bermohonlah kepada Yang Memiliki rezeki itu. Kerana tiada rezeki untuk kita tanpa ada izin dariNya.

Terjadi kepada kenalan saya. Dengan gaji RM1000 sebulan, nak bayar ansuran rumah, nak isi minyak motor yang makin naik, duit lampin anak, duit makan, tinggal pula di JB, memang tak cukup. Sering dia mengeluh. Di tempat kerjanya pula dah lama hadkan OT. Kesian dia. Selalu dia cakap dia nak cari kerja lain. Dah banyak dia apply tapi tak dapat2 sebab tiada kelulusan dan umur pun dah makin lanjut.

Atau setidak2nya dapat banyak OT. Saya katakan padanya, besar periuk besarlah kerak. Sekarang dia pakai motor. Kalau gaji besar lagi, mungkin dia pakai kereta. Besar mana pun tetap tak cukup. Tapi... Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Akhirnya Allah tunaikan permintaannya. Tiba2 dia dapat banyak sangat OT. Hari2 balik rumah sampai tengah malam. Langsung tak rehat. Main dengan anak pun 2 -3 minit masa pagi sebelum ke tempat kerja.

Bila jumpa, dia cakap dah penat. Tak larat nak OT. Saya ketawakan dia. Bukankah ini yang dia minta? Ya, katanya.. Tapi dia dah tak larat. Hari Ahad je dia dapat rehat. Bila nak main2 dengan anak? Kesian anaknya. Ke masjid pun hari Jumaat saja sekarang ni... Saya katakan padanya, kita tak boleh dapat segala2nya. Dia nak duit, Allah bagi duit. Tapi dia hilang kehidupan dan masa dengan anaknya. Itu adalah permintaannya. Bersyukurlah Allah telah menunaikan..-.

Kalau nak dikongsi, terlalu banyak rasanya apa yang saya lalui. Saya pasti, saudara2 semua juga ada lalui perkara yang sama. Di sini, bukan niat saya nak mengajar. Bukan juga nak menunjuk pandai. Saya hanya mengajak saudara2 sekalian terutamanya diri saya sendiri untuk berfikir. Apa yang kita buru? Apa yang kita cari? Apa yang kita dapat? Berapa kali pernah kita bersyukur dan berapa kali pernah kita katakan cukup? Cukup atau tidak apa yang kita ada, bergantung kepada cukup atau tidak kita bersyukur ke hadrat Allah. Juga bergantung cukup atau tidak kita tambat nafsu kita.

Yang penting tiap kali selepas solat, berdoalah pohonkan Allah berikan yang terbaik buat kita. Nabi saw pernah memberitahu, orang yang tidak berdoa selepas solat adalah orang yang sombong. Dalam hadith yang lain, Baginda saw berkata orang yang sombong adalah syirik kerana hanya Allah yang layak untuk bersifat sombong.

Wallahu'alam.-..


(syukur~)

Ya Allah! Ampunkanlah kami ya Allah. Selama ini kami leka. Selama ini kami lalai
dalam mengejar nikmat dunia hingga kami lupa janji nikmat syurga Mu.
Cukupkanlah kami dengan apa yang Kau beri. Dan jadikanlah kami insan yang
tahu bersyukur. Amin... Ya Rabbal 'Alamin....
Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang
terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat
kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha
kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita
sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita
miliki.
Akhir kata, berlajarlah untuk berkata CUKUP....ALHAMDULIL-LAH ......"
Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, andai diri tak sehebat SULAIMAN.
Mengapa mengharap teman setampan YUSOF, jika kasih tak setulus ZULAIKHA.
Tak perlu mencari teman seteguh IBRAHIM, andai diri tak sekuat HAJAR
dan mengapa didamba teman hidup sesempurna MUHAMMAD, jika ada
keburukan pada dirimu.
wallAhua'lam...

sumber dari Hamba Allah...

Wednesday, May 12, 2010

~met with MR.OMG!~


(suara kitorg merdu cm siti...haa...PERCAYALAH!)


fhew...wat a day la hari ni...enjoy karok ngn korang!! mau x nye.. g karok 2 jam x henti!! awal2...g tabuh lagu siti..meet uncle hussien..lagu dayang..ning..azharina...n etc... haa.. plus... DANGDUT! lawak gle dok tergdik2 ngn emot!!!! adoyai! yg si syaba plak..malu2 xnk gune mic! opss... len kali time karok...xyah amek lagu aishah!!! nk terberak aku teran suaraaaa!!LOL!!

(penyelamat tiba!!! wuhuuuu!!)


ok..pas karok dlm sejam lebeh... cik NINA pn datang!!! penyelamat dtg!!!!! ahahhahahah...



kenaper??


sbb suare die..leh tahan merdu la...dr suara aku.... suara serak2 basah(ala2 rani)..hahahaha. xpercayer??...n emot..suara nyaring sgt cm singa betina lapo!!! ahhahahaha..sori mooty!!! sje lawak! =P..
ekceli suara aku dah jd sakit pas nyanyi lgu aishah...camar yg pulang! aku cabar korg nyanyi lgu tuh...hahaa

(mot...cm same je mot..hahahaha)

ok2...sore masing2 dah pancit! stat lagu SEINDAH BIASA-SITI NUR HALIJA...n we end up with.. A MOMENT LIKE THIS-KELLY CLARKSON..perghh..awal akhir dok tarik sore!!!

nk jadi kan crite...(pss..nk start cite pasal MR.OMG nih.. elok kitorg tgh nyanyi...ade ke mintak bayaaarrrrrrrrr time2 tuh jugakkk?? aku rase..xleh ganggu customer la...sbb.. buruk bebeno masing2 punye sore...org lain dtg... xleh blah...die dtg time dorg nyanyi lg... BOLEHH LA BOLEH... mas idayu..time tu aku dah stop...sbb tekak aku dah cedera truk!




(masing2 nk wat gdik chomel time nyanyi!!)


3rd time mr.omg dtg...nk baiki mic..die bukak lampu sket..n siap testing mic.. skali.....jeng jengggggggg!!! nampak la muke die...CUTEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE gilerrrrrrr!!! adoi!!! masing2 diam... pas die kuar...aku sebut...

OMG!!!!!!!!!!!






hahahaha..xleh blah la masing2!!!!


pape pn...mmg best kuar same2 ekkkkkkkkkkk!!!! ni belom ade ausy gdik ngn najwa anis ker lagi..kalo x... pecah perot aku gelak!!
last but not least...nina terpecah kan GELAS!! hahahhahaha....weh...nmpk cm ganas sgt nyanyi kan?????????? LOL!!!

nina: saye terpecah kan gelas...macam mane huh? kena bayar ker?
mr.omg: xapa...xapa...xpayah bayar..maksudnye gelas itu x bagus.. (^_^)


kitorg:OH MY GODDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD!!!(awat la ko wat chomel ni??? gerammmmm aku tgk!!!(dlm ati...hahahahahhaa)

pastu..memasing balik...


(aigoo...MR.OMG cute gak..tp..si won aku lg comel la...hik3..)


~THE END~

v(^_^)

Friday, May 7, 2010

~the mentor of superstar Bruce Lee...Yip Man~

(Ip Man 2..crite ni la aku tgk ngn ausy smlm!! thanx beb!!)
ni kesah pasal kehidupan tok guru bruce lee dulu..time british dulu... sumsays

~ the great people comes from the great master~

(sifu yip man n bruce lee)



fine..die ade part 1 dulu...tu pasal die lawan ngn org jepun!!!! aku baru nk donlod!! time crite ni part 1 kuar time 2008 dulu..aku nk sgt g tgk!!! tp..xde geng yg minat crite kung fu cm aku! citt..so..xkan aku nk g sorg2 kan.. hahaha..


haa...pasal semalam(7/52010)!!! aku rase cm legaaaaaaaaaa sgt dpt tgk crite nih!!! time die berkung fu sume..sbb... aku membesar ngn crite2 CINA! xkesah la crite KUNG FU ker.. crite2 cantonese,mandrin sume aku tgk!! sbb..ehem,,, mak aku mmg peminat crite cina dr die muda2..so...anak2 terinflunce la skali kan... ahax!!



so..time aku tgk crite tu...rase PUAS&LEGA sgt2...sbb...crite2 cmni la menepati minat aku!!! hahahaha.. yg lain b4 diz..so-so jela.. haa..ingt x crite jet li yg kung fu tuh? aku dah lupe..las2 die mati tuh..fuh..tu pn terbaik la kan!!!

pastu bleh plak aku EMO dlm tgk crite tuh?? aku pn leh bising! aku tau ausy xske gak la aku bising..tp nk wat cmne.. dat story can touch my heart!!!!!! mmg badigol punye mat saleh!! pandai die berlakon wat muke annoying!! plus..ade bulu dada!! aku rase cm nk cabut je bulu dada die tuh!! dah la berpeluh2...grosssssssss!!!!

(pergh..tgk bulu2 dia..geliiiii!!!!! to mister TWISTER..I HATE U!)



lantak la org kate aku ni ape pn..yg penting..setiap org ade minat masing2... so..layan sudeyy~~~~






~below i put some trailer! terbaik! lets watch it!!


video

Thursday, May 6, 2010

the best!!!!!!!!!!1

lets cry together!!!! waaaaaaaaa!!!!

Wednesday, May 5, 2010

~bitter butter~


(this is my SWEET SUGAR!!)

woot woot~

ok..i will make it simple n shorter

hmm..im writing now coz something 'bugging' in my head

That...I DONT WANT TO REPEAT THE SAME MISTAKES TWICE!!

yeah..sumsays..

->if u looked back the past, you will not succeed in the future
->let bygones be bygones

i admit it n it was totally right!!

but then... the past teach us to make it as a lesson n learn something thru' it..

hahaha..im very sure that uols never gonna understand WTH im trying to say..
(ehem...well..this is my blog!!)

~so..i have to keep a distance so that i will never fall in the same LOPAK again..ittaii!!

that's hurt!!



Thursday, May 27, 2010

~my lucky ONE THOUSAND!~

(aku penah bela ayam serama!!hehehe)

hahaha...ni la org kate...

tuah ayam..nampak di kaki tuah manusia, siapa yg tau kan??

ni al-kisah aku yg agak bertuah la..hahaha... pada satu pagi.. aku gosok2 mata..tgk meset emot suh siap2..nk g karok punye pasal... pastu... aku g la toilet..wat la sume urusan2 yg penting dlm tuh.. pastu...sbb nak jimat punye pasal...aku g sogo naik bus RAPID KL..which is aku benci sgt naik bus sebenarnye...sbb...ramai sgt warga asing dlm tuh....time aku ade duit...berlagak btol g amek cab...dari umah ke PWTC la..kat mane2 area kl la...sbb malas naik KTM n BUS..hahahaha..

(sumpah pening naik bus..korg pn penah alami kan?? dorg bawak cm nk terbalik sume org dlm bus tuh...)


pastu..naik la bus ni...ya Allah...pacik bus ni bawak bus....terukkkkkkkkkkkkkkkkk sgt!!!! die suke main break...pastu g himpit kereta2 yg ade depan2 die...aku ni tgh makan roti dlm tuh... nak termuntah2 aku dok dlm bus tuh... lepas tuh.. nk jadi kan crite.. buleh la plak EKSIDEN!! ade motor langgar bus nehh...aku dah la lewat nk jumpe minah2 hangit tuh... skali eksiden..sume cm x kene... tp cuak jugak la... ingt kot2 org tuh dah kene lenyek ngn bus ni kan...

fhewwwwwwwwwwww.... nasib baik laaa... pacik tu luka ringan...
cuak muke pacik bus tuh...(dalam ati aku...PADAN MUKE la pacik oiii!!! dah ko bawak cm harammmm!! mmg layak la nk eksiden...geramm aku!!!).. pastu.. tetibe pacik tuh naik smule bus..die pandang dan terus menuju kat aku..(mebi sbb aku pakai tudung n sorg je melayu dlm tuh kan,,)... die trus keluar kan kata2 yg wat aku nk guling2 gelakkkkk...tp aku gelak dlm ati je..ni ayat beliau..


ade oghee laggor belakey moto dio ruponyooo....naseb baik loo...bukey saloh kitoo...


hahahhahahahahaha...aku cm nk mampos tahan gelakkkk...org kelantan rupenye pacik tu... sejak kejadian tuh..die bawak la bus die slow..fheeww... haa...ni sebenarnye mukadimah pasai MY LUCKY ONE THOUSAND... sesampai aku kat SOGOk... aku trus g ATM cimb... sbb nk kuar kan rm30 aku dlm tuh..punye la mesken aku neh...skali..... JENG3~!!! ade

(fhew...dlm sesak2 aku xde duit...dpt duit r plak..hahahaha)

SERIBUUUUUUUUUUUUUUUUUUU dlm akaun akuuuuuuuuuu!!! gile!!! aku nk jerittttttttt jer...tp..ade org belakang akuu...hahahha.. tp..aku bwk kuar rm30 aku jela...takot nk gune!! kang x pasal2 ade masalah kan..ak trus blah dr sogo...naik STAR...g bukit jalil jumpe si emot n syabebel yg wat aku tension ngn msg2 sorg suh cpt tuh...tp...hati aku tetap gembira ngn duit tuh...hahahahahah... ~kachingggggggggggggggggg.....heppiiii gilerrrrrrrrr!!!



v($_$)

Wednesday, May 26, 2010

~meet mr.michael J.fox~



~WARNING! this is just an INTERESTING story!!~

Minggu lepas saya sempat tonton sebahagian dari sebuah filem yang disiarkan di channel Vision Four. Tajuknya Interstate 60 .. Pelakon utamanya saya tak kenal tapi pelakon tambahannya ramai yang top2. Salah satu babak yang saya ingat sangat, ialah di awal cerita yang membabitkan pelakon terkenal, Micheal J.Fox.

(he's always awesome & cute!)


Dalam babak tu, Micheal kelihatan seperti seorang businessman yang sibuk. Ketika itu dia sedang bercakap2 di handphonenya di dalam kereta. Dibelakangnya ada seorang lelaki sedang mengayuh basikal sambil menghisap pipe. Tiba2 Micheal buka pintu keretanya dan akibatnya lelaki tersebut terlanggar pintu tersebut dan tergolek.

Tengah tergocoh2 & sibuk mintak maaf tuh, handphone Micheal terlepas dari tangan. Sampai je ke atas jalan, datang satu trailer lenyek handphone. Apa lagi, menyumpah seranah la dia. Yela... Sebagai businessman, tentu handphone tu alat penting untuknya. Dalam keadaan marah, terkeluar dari mulut Micheal (lebih kurang la...) "Saya harap ini tak pernah terjadi". Rupa2nya lelaki yang bawa basikal tadi ada kuasa magik. Dia mampu ulang balik masa dan mereka kembali ke satu keadaan di mana Micheal masih dalam kereta dan lelaki tadi masih menunggang basikalnya.

Bila tiba hampir ke kereta Micheal, dia berhenti. Tiba2 Micheal keluar dari kereta. Kali ni lelaki tadi tak melanggar pintunya seperti sebelum ini. Jadi Micheal terus rancak berbual hinggalah tiba2 datang trailer dan melanggar Micheal J. Fox. Lelaki tadi, yang berada di belakang kereta Micheal & memerhatikan segalanya, bekata "Some people just don't know what to wish for" (Sesetengah orang tak tahu apa yang patut diminta).


(hahahahha..hello!! we juz want to prevent the driver being sleepin' while driving okeh!)

Apa kesudahan filem ini saya tak tahu sebab saya tak menontonnya hingga selesai. Tapi saya cukup tertarik dengan perkataan lelaki yang berbasikal tu. Sesetengah orang tak tahu apa yang patut mereka minta. Bukankah hampir kita semua begitu? Dalam filem tadi, Micheal
mengharapkan kemalangan tu (basikal langgar pintu keretanya) tak berlaku supaya handphonenya terselamat. Tapi tanpa kemalangan itu, dia pula yang maut.

Ini satu telefilem fiksyen. Rekaan semata. Tapi perkara ni sebenarnya berlaku dalam kehidupan harian kita. Seringkali kita meminta perkara yang macam2 seolah2 itulah yang terbaik untuk kita. Persoalannya, tahukah kita apa yang terbaik untuk kita? Kalau kita dilahirkan miskin, kita sering berdoa untuk menjadi kaya. Hendak mengubah kehidupan, kita kata. Tapi kita pastikah kekayaan itu yang terbaik untuk kita? Atau kita dilahirkan pendek, atau terlalu tinggi, atau hitam atau berpenyakit. Tentunya kita mengharap2kan keajaiban untuk menjadi manusia yang sempurna atau sekurang2nya 'just nice'. Mungkin juga kita terbabit dalam kemalangan yang mengorbankan orang yang tersayang. Pasti tercalit dalam hati keinginan untuk mengembalikan masa itu supaya kemalangan itu dapat dielakkan dan nyawa orang kesayangan kita juga selamat.Kan ?

Persoalannya, adakah apa yang kita perolehi sekarang ini bukan yang terbaik?
Adakah Allah itu zalim atau pilih kasih dengan memberi sesetengah orang nikmat manakala setengah lagih azab? Bukankah Allah itu Maha Adil? Bukankah Allah itu Maha Mengetahui? Bukankah Allah itu Maha Bijaksana? Jika begitu, mengapakah ada sesetengah dari kita yang bernasib malangmanakala sesetengah yang lain bernasib baik sepanjang hidup mereka? Sebenarnya, kita adalah apa yang kita minta (we are what we wish for).

Kadangkala tatkala kita berdoa, kita sendiri kurang faham dengan apa yang kita minta. Adaorang berdoa minta selamat. Akan tetapi Allah berikan dia dari sihat jatuh sakit. Dari kaya jatuh miskin. Dari jelita jadi huduh. Bagaimana itu? Itu hanyalah sebagai ujian kesabarannya. Seandainya imannya tetap kuat, insyaAllah dia akan selamat di akhirat kelak. Selamat juga, bukan? Adakah Allah menolak permintaannya? Tidak! Bahkan Allah meletakkannya ke tempat yang lebih tinggi. Begitu juga dengan keadaan saya baru2 ini. Hidup dikelilingi hutang lapuk.

Pening kepala nak bayar. Interest makin meningkat. Ibu mana yang tak kasihan lihat anaknya susah hati? Satu hari tu ibu saya beritahu saya yang dia tiap2 hari berdoa minta saya dapat banyak duit. Dia simpati dengan saya katanya.. Saya katakan kepadanya. Kalau banyak duit, tiap2 bulan saya dapat, Alhamdulillah. Saya katakan padanya kalau mahu berdoa untuk saya,
berdoalah semoga hutang lapuk saya selesai. Saya beritahunya ketika sebelum Zuhur. Zuhur tu juga dia telah tukar doanya dan Alhamdulillah, petang itu juga saya nampak jalan penyelesaiannya. Doa ibu itu berkat. Sekarang, Alhamdulillah ringan rasanya beban di kepala saya. Maha Suci Allah...

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Sedang Nabi saw telah menasihatkan agar kita melihat orang yang dibawah. Jangan melihat orang lebih tinggi kerana itu akan membuat kita tidak bersyukur. Dan itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar peluang yang lebih baik. Sentiasa mahukan yang lebih banyak. Saya sendiri mengalami perkara ini. Dan saya percaya ramai yang turut mengalaminya. Siapa yang taknak gaji besar, kan ?

Masa saya grad, ekonomi negara benar2 sedang menjunam. Saya ke hulu ke hilir mencari kerja. Akhirnya saya bekerja sebagai operator di kilang metal stamping. Gaji RM400 sebulan. Tiada OT. Tolak itu, tolak ini, dapatlah RM350. Hm... Cukup? Dah tentu tidak. Ketika itu saya hanya memiliki sebuah motor Yamaha 110SS hadiah ayah sempena dia dapat EPF. Isi minyak dengan makan dah habis. Ketika itu saya fikir, dapat gaji RM750 pun jadilah.


(heyy!!!!!!)

Kemudian saya bekerja sebagai Lab Technician. Betul2 saya dapat RM750. Cukup? Tak juga. Masa tu saya mula terfikir. Dapat gaji RM1500 pun dah cukup. Allah tunaikan lagi. Bekerja pula di petrochemical plant. Sebagai trainee, dapat la RM1500 sebulan. Ya Allah... tak cukup juga. Sebab masa tu saya dah beli kereta Iswara. Saya fikir, dapat RM2500 cukup la. Tapi bila dapat banyak tu, saya tukar kereta pula. Kesimpulannya tak cukup juga! Memang takkan cukup. Nafsu itu adalah benda yang paling besar! Sekarang, ketika kawan2 saya berlumba masuk syarikat lain yang offer gaji 2 - 3 kali ganda, saya tetap di sini. Kalau ada yang bertanya kenapa saya tak ikut mereka, senang saya katakan. Saya selesa di sini. Kalau solat saya panjang, bos tak
pernah marah. Sedang rakan2 saya di syarikat baru dibenarkan solat hanya dalam masa 5 minit sahaja.

Kini saya dah pandai mengatakan cukup. Cukuplah sebanyak ini yang Allah beri. Sekiranya diberi lebih, Alhamdulillah. Sekiranya semakin kurang, semoga Allah perkuatkan iman saya menghadapi dugaan mendatang. Yang penting bagi saya, apa yang saya perolehi ini halal dan diberkati. Pesan Nabi saw kepada Saiyidina Ali ra supaya jangan mengira2 rezeki untuk hari esok kerana Allah menurunkan rezeki pada tiap2 hari . Ini benar2 terkesan dalam hati saya.

Tapi bukan bererti kita tak boleh mengejar yang lebih baik. Kejarlah dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang2. Makin dikejar makin ia lari. Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari. Kerana akhirat itu umpama matahari. Makin kita kejar akhirat (matahari), dunia (bayang2) akan mengejar kita. Rezeki itu hak Allah maka bermohonlah kepada Yang Memiliki rezeki itu. Kerana tiada rezeki untuk kita tanpa ada izin dariNya.

Terjadi kepada kenalan saya. Dengan gaji RM1000 sebulan, nak bayar ansuran rumah, nak isi minyak motor yang makin naik, duit lampin anak, duit makan, tinggal pula di JB, memang tak cukup. Sering dia mengeluh. Di tempat kerjanya pula dah lama hadkan OT. Kesian dia. Selalu dia cakap dia nak cari kerja lain. Dah banyak dia apply tapi tak dapat2 sebab tiada kelulusan dan umur pun dah makin lanjut.

Atau setidak2nya dapat banyak OT. Saya katakan padanya, besar periuk besarlah kerak. Sekarang dia pakai motor. Kalau gaji besar lagi, mungkin dia pakai kereta. Besar mana pun tetap tak cukup. Tapi... Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Akhirnya Allah tunaikan permintaannya. Tiba2 dia dapat banyak sangat OT. Hari2 balik rumah sampai tengah malam. Langsung tak rehat. Main dengan anak pun 2 -3 minit masa pagi sebelum ke tempat kerja.

Bila jumpa, dia cakap dah penat. Tak larat nak OT. Saya ketawakan dia. Bukankah ini yang dia minta? Ya, katanya.. Tapi dia dah tak larat. Hari Ahad je dia dapat rehat. Bila nak main2 dengan anak? Kesian anaknya. Ke masjid pun hari Jumaat saja sekarang ni... Saya katakan padanya, kita tak boleh dapat segala2nya. Dia nak duit, Allah bagi duit. Tapi dia hilang kehidupan dan masa dengan anaknya. Itu adalah permintaannya. Bersyukurlah Allah telah menunaikan..-.

Kalau nak dikongsi, terlalu banyak rasanya apa yang saya lalui. Saya pasti, saudara2 semua juga ada lalui perkara yang sama. Di sini, bukan niat saya nak mengajar. Bukan juga nak menunjuk pandai. Saya hanya mengajak saudara2 sekalian terutamanya diri saya sendiri untuk berfikir. Apa yang kita buru? Apa yang kita cari? Apa yang kita dapat? Berapa kali pernah kita bersyukur dan berapa kali pernah kita katakan cukup? Cukup atau tidak apa yang kita ada, bergantung kepada cukup atau tidak kita bersyukur ke hadrat Allah. Juga bergantung cukup atau tidak kita tambat nafsu kita.

Yang penting tiap kali selepas solat, berdoalah pohonkan Allah berikan yang terbaik buat kita. Nabi saw pernah memberitahu, orang yang tidak berdoa selepas solat adalah orang yang sombong. Dalam hadith yang lain, Baginda saw berkata orang yang sombong adalah syirik kerana hanya Allah yang layak untuk bersifat sombong.

Wallahu'alam.-..


(syukur~)

Ya Allah! Ampunkanlah kami ya Allah. Selama ini kami leka. Selama ini kami lalai
dalam mengejar nikmat dunia hingga kami lupa janji nikmat syurga Mu.
Cukupkanlah kami dengan apa yang Kau beri. Dan jadikanlah kami insan yang
tahu bersyukur. Amin... Ya Rabbal 'Alamin....
Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang
terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat
kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha
kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita
sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita
miliki.
Akhir kata, berlajarlah untuk berkata CUKUP....ALHAMDULIL-LAH ......"
Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, andai diri tak sehebat SULAIMAN.
Mengapa mengharap teman setampan YUSOF, jika kasih tak setulus ZULAIKHA.
Tak perlu mencari teman seteguh IBRAHIM, andai diri tak sekuat HAJAR
dan mengapa didamba teman hidup sesempurna MUHAMMAD, jika ada
keburukan pada dirimu.
wallAhua'lam...

sumber dari Hamba Allah...

Wednesday, May 12, 2010

~met with MR.OMG!~


(suara kitorg merdu cm siti...haa...PERCAYALAH!)


fhew...wat a day la hari ni...enjoy karok ngn korang!! mau x nye.. g karok 2 jam x henti!! awal2...g tabuh lagu siti..meet uncle hussien..lagu dayang..ning..azharina...n etc... haa.. plus... DANGDUT! lawak gle dok tergdik2 ngn emot!!!! adoyai! yg si syaba plak..malu2 xnk gune mic! opss... len kali time karok...xyah amek lagu aishah!!! nk terberak aku teran suaraaaa!!LOL!!

(penyelamat tiba!!! wuhuuuu!!)


ok..pas karok dlm sejam lebeh... cik NINA pn datang!!! penyelamat dtg!!!!! ahahhahahah...



kenaper??


sbb suare die..leh tahan merdu la...dr suara aku.... suara serak2 basah(ala2 rani)..hahahaha. xpercayer??...n emot..suara nyaring sgt cm singa betina lapo!!! ahhahahaha..sori mooty!!! sje lawak! =P..
ekceli suara aku dah jd sakit pas nyanyi lgu aishah...camar yg pulang! aku cabar korg nyanyi lgu tuh...hahaa

(mot...cm same je mot..hahahaha)

ok2...sore masing2 dah pancit! stat lagu SEINDAH BIASA-SITI NUR HALIJA...n we end up with.. A MOMENT LIKE THIS-KELLY CLARKSON..perghh..awal akhir dok tarik sore!!!

nk jadi kan crite...(pss..nk start cite pasal MR.OMG nih.. elok kitorg tgh nyanyi...ade ke mintak bayaaarrrrrrrrr time2 tuh jugakkk?? aku rase..xleh ganggu customer la...sbb.. buruk bebeno masing2 punye sore...org lain dtg... xleh blah...die dtg time dorg nyanyi lg... BOLEHH LA BOLEH... mas idayu..time tu aku dah stop...sbb tekak aku dah cedera truk!




(masing2 nk wat gdik chomel time nyanyi!!)


3rd time mr.omg dtg...nk baiki mic..die bukak lampu sket..n siap testing mic.. skali.....jeng jengggggggg!!! nampak la muke die...CUTEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE gilerrrrrrr!!! adoi!!! masing2 diam... pas die kuar...aku sebut...

OMG!!!!!!!!!!!






hahahaha..xleh blah la masing2!!!!


pape pn...mmg best kuar same2 ekkkkkkkkkkk!!!! ni belom ade ausy gdik ngn najwa anis ker lagi..kalo x... pecah perot aku gelak!!
last but not least...nina terpecah kan GELAS!! hahahhahaha....weh...nmpk cm ganas sgt nyanyi kan?????????? LOL!!!

nina: saye terpecah kan gelas...macam mane huh? kena bayar ker?
mr.omg: xapa...xapa...xpayah bayar..maksudnye gelas itu x bagus.. (^_^)


kitorg:OH MY GODDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD!!!(awat la ko wat chomel ni??? gerammmmm aku tgk!!!(dlm ati...hahahahahhaa)

pastu..memasing balik...


(aigoo...MR.OMG cute gak..tp..si won aku lg comel la...hik3..)


~THE END~

v(^_^)

Friday, May 7, 2010

~the mentor of superstar Bruce Lee...Yip Man~

(Ip Man 2..crite ni la aku tgk ngn ausy smlm!! thanx beb!!)
ni kesah pasal kehidupan tok guru bruce lee dulu..time british dulu... sumsays

~ the great people comes from the great master~

(sifu yip man n bruce lee)



fine..die ade part 1 dulu...tu pasal die lawan ngn org jepun!!!! aku baru nk donlod!! time crite ni part 1 kuar time 2008 dulu..aku nk sgt g tgk!!! tp..xde geng yg minat crite kung fu cm aku! citt..so..xkan aku nk g sorg2 kan.. hahaha..


haa...pasal semalam(7/52010)!!! aku rase cm legaaaaaaaaaa sgt dpt tgk crite nih!!! time die berkung fu sume..sbb... aku membesar ngn crite2 CINA! xkesah la crite KUNG FU ker.. crite2 cantonese,mandrin sume aku tgk!! sbb..ehem,,, mak aku mmg peminat crite cina dr die muda2..so...anak2 terinflunce la skali kan... ahax!!



so..time aku tgk crite tu...rase PUAS&LEGA sgt2...sbb...crite2 cmni la menepati minat aku!!! hahahaha.. yg lain b4 diz..so-so jela.. haa..ingt x crite jet li yg kung fu tuh? aku dah lupe..las2 die mati tuh..fuh..tu pn terbaik la kan!!!

pastu bleh plak aku EMO dlm tgk crite tuh?? aku pn leh bising! aku tau ausy xske gak la aku bising..tp nk wat cmne.. dat story can touch my heart!!!!!! mmg badigol punye mat saleh!! pandai die berlakon wat muke annoying!! plus..ade bulu dada!! aku rase cm nk cabut je bulu dada die tuh!! dah la berpeluh2...grosssssssss!!!!

(pergh..tgk bulu2 dia..geliiiii!!!!! to mister TWISTER..I HATE U!)



lantak la org kate aku ni ape pn..yg penting..setiap org ade minat masing2... so..layan sudeyy~~~~






~below i put some trailer! terbaik! lets watch it!!


video

Thursday, May 6, 2010

the best!!!!!!!!!!1

lets cry together!!!! waaaaaaaaa!!!!

Wednesday, May 5, 2010

~bitter butter~


(this is my SWEET SUGAR!!)

woot woot~

ok..i will make it simple n shorter

hmm..im writing now coz something 'bugging' in my head

That...I DONT WANT TO REPEAT THE SAME MISTAKES TWICE!!

yeah..sumsays..

->if u looked back the past, you will not succeed in the future
->let bygones be bygones

i admit it n it was totally right!!

but then... the past teach us to make it as a lesson n learn something thru' it..

hahaha..im very sure that uols never gonna understand WTH im trying to say..
(ehem...well..this is my blog!!)

~so..i have to keep a distance so that i will never fall in the same LOPAK again..ittaii!!

that's hurt!!